Työllisyys, tulevaisuus ja sisäilma

OPETTAJA -lehti 6/2018 23.3.2018

Homesairaus syrjäyttää

Rakennuslehden (11/17) artikkelissa kysytään: Pitääkö rakennus korjata ympäristöyliherkkien ehdoilla vai riittääkö, että valtaosa on tyytyväisiä?

Termi ympäristöyliherkkyys on harhaanjohtava ja vähättelee ongelman syvyyttä. Sisätilojen myrkylliset homeet ja bakteerit sairastuttavat terveitä ihmisiä. Vakava homealtistus aiheuttaa monimuotoisen ja invalidisoivan kosteusvaurio- ja homesairauden. Taudin edetessä ja kroonistuessa syntyy yliherkkyys pienemmillekin määrille homeita ja erilaisia yhdisteitä, kuten ihmisen valmistamia kemikaaleja.

Rakennusten esteettömyys on taattu asetuksin lainsäädännössä. Invalidiliiton mukaan esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä vaan kaikesta, joka mahdollistaa ihmisen asumisen ja sujuvan osallistumisen mm. työntekoon, opiskeluun, harrastuksiin ja kulttuuriin.  Sisäilmasta sairastunut on oikeutettu osallistumaan ja vaikuttamaan esteettä. Kysymys on oikeudesta elää tavallista elämää.

Käymme paljon yhteiskunnallista keskustelua syrjäytymisen aiheuttamistä riskeistä ja eriarvoisuudesta. Olemme nyt tilanteessa, jossa kasvavalla joukolla aktiivisia, työikäisiä ja työssä olevia kansalaisia on riski syrjäytyä vakavasti kosteusvaurio- ja homesairauksien vuoksi. Mitä tapahtuu, jos ammattiinsa koulutetut tippuvat pois työelämästä? Miten varmistamme, että sairastuneet lapset ja nuoret pysyvät osallisina, löytävät paikkansa maailmassa, voivat opiskella ja tehdä tulevaisuudessa työtä?

Korjausrakentamisessa pitää ehdottomasti huomioida sisäilmasta sairastuneet, myös se kaikkein herkistynein.

Siri Ahokas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *