Toimenpideohjelma pienhiukkaspäästöjen vähentämiseksi pientaloalueilla

Teimme Maarit Raja-Ahon ja Anssi Auran kanssa aloitteen pienhiekkaspäästöjen vähentämiseksi pientaloalueilla. Miksi? Lue tästä:

Puunpoltosta syntyvien PAH-yhdisteiden terveyshaittoihin kuolee Suomessa vuosittain reilut 200 ihmistä, eli saman verran kuin liikenteessä. 

Jätteen hävittäminen polttamalla tuottaa ilmaan erilaisia myrkyllisiä yhdisteitä. Esimerkiksi kloorivalkaistua paperia tai klooria sisältävää muovia (PVC-muovi) poltettaessa muodostuu kloorivetyä eli suolahappoa sekä mahdollisesti erittäin myrkyllisiä dioksiineja ja furaaneja. 

Ongelma on nähtävissä myös Vantaan pientaloalueilla, jossa puunpoltosta aiheutuvat pienhiukkaset aiheuttavat terveyshaitan. Savukaasuille altistuu pientaloalueilla yhä useampi tiivistyneen asutuksen ja lisääntyneen puunpolton takia. Ympäristöviranomaisen velvollisuus on reagoida asukkaan ilmoituksiin ilmanlaadun heikkenemisen takia, todentaa ilmenneet ongelmat ja ryhtyä aktiivisesti ratkaisemaan ongelmaa.

Poltettavan materiaalin puhtaudella, kuivuudella ja oikeanlaisesta tekniikalla on merkitystä. Myös asemakaavatasolla voidaan määritellä tarve puuvajalle pientaloalueilla, jotta poltettava puu säilyisi hyvälaatuisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *